Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Мозочниот удар е медицински итен случај. Ако имате симптоми на мозочен удар, дури и ако тие брзо се загубат, повикајте итна медицинска помош.

Нема да зборуваме за акутни третмани за мозочен удар, туку ќе се фокусираме на ублажување на ризикот од мозочен удар и поддршка за закрепнување по мозочен удар.

Животниот стил и навиките во исхраната кои го одржуваат крвниот притисок, шеќерот во крвта, нивоата на холестерол и телесната тежина под контрола, можат да помогнат да се намали ризикот од мозочен удар.

Што е мозочен удар?

Мозочен удар (цереброваскуларен инсулт) се случува кога има губење на протокот на крв во дел од мозокот, што во 87% од случаите се јавува поради згрутчување на крвта (исхемичен мозочен удар), а во 13% од случаите се јавува поради крварење во мозок (хеморагичен мозочен удар). Кога ќе се изгуби протокот на крв, мозочните клетки не добиваат доволно кислород и хранливи материи и почнуваат да умираат за неколку минути. Мозочните удари кои не се фатени и лекувани брзо може да резултираат со смрт, оштетување на мозокот и/или инвалидитет. Понекогаш, симптомите на мозочен удар ќе исчезнат за неколку минути до неколку часа од почетокот; ова е познато како транзиторен исхемичен напад (ТИА) и е силен фактор на ризик за мозочен удар.

Кои се главните знаци и симптоми на мозочен удар?

Симптомите на мозочен удар може да варираат од личност до личност и зависат од видот на мозочниот удар и областа на мозокот што е зафатена. Една вообичаена сличност е тоа што овие симптоми почнуваат ненадејно околу 96% од времето. Некои вообичаени симптоми вклучуваат:

  • Вртоглавица
  • Паѓање
  • Губење на рамнотежа
  • Еднострана слабост или вкочанетост на раката, ногата или лицето
  • Нејасен говор и проблеми со говорот
  • Проблеми со јасно гледање/двоен вид
  • Главоболка
  • Гадење и/или повраќање
  • Абнормални и некоординирани движења

Како се дијагностицира мозочен удар?

Мозочниот удар се дијагностицира врз основа на знаци и симптоми, медицинска историја и дијагностички испитувања со снимање на мозокот (компјутеризирана томографија и магнетна резонанца). Се проверуваат будноста, координацијата/рамнотежата, сетилата и силата на одредени делови од телото и какви и да било потешкотии во видот. Понекогаш се прават дополнителни испитувања на срцето (електрокардиограм и/или ехокардиографија) за пребарување на згрутчување на крвта и други проблеми.

Како медицински се справува со мозочниот удар?

Медицинските третмани за мозочен удар може да се поделат во 3 категории.

Акутниот третман обично се изведува во болница за да се ублажи мозочниот удар додека сѐ уште трае.

Рехабилитацијата по мозочен удар, за намалување на попреченоста по завршувањето на мозочниот удар, може да вклучи физикална терапија, говорна терапија, психотерапија и многу повеќе.

Превентивните третмани, за да се намали ризикот за повторување на мозочниот удар, вклучува различни лекови и промени во здравиот начин на живот, како што се откажување од пушење, губење тежина и намалување на крвниот притисок и нивото на липиди.

Дали се проучувани некои додатоци за закрепнување и превенција од мозочен удар?

Одредени додатоци во исхраната се проучувани за закрепнување и превенција од мозочен удар. Мултивитамините и хранливите материи како витаминот Д, калциумот и витаминот Ц се чини дека не спречуваат мозочен удар. Сепак, се чини дека цинкот, астрагалусот, фолната киселина и витаминот Б комплекс го намалуваат ризикот од мозочен удар, особено на географски локации на кои им недостасува збогатување со храна со фолна киселина. Помал број суплементи, како што се гинко и пирацетам, се проучувани за закрепнување од мозочен удар и доказите во најдобар случај се неубедливи.

Како исхраната може да влијае на мозочните удари?

Здравата исхрана игра улога во намалувањето на ризикот од повторен или прв мозочен удар, додека нездравата исхрана може да го зголеми ризикот од мозочен удар. Прекумерната тежина го зголемува ризикот од мозочен удар. Општо земено, здравата исхрана е ниска со заситени масти, натриум и шеќер додека е богата со свежо овошје, зеленчук и цели зрна. Примери за здрави диети за срце вклучуваат диета DASH, медитеранска диета и одредени вегетаријански диети.

Дали има други третмани за закрепнување и превенција од мозочен удар?

Однесувањето и интервенциите кои помагаат да се контролира високиот крвен притисок, дијабетесот и високиот холестерол, исто така, можат да помогнат во спречување на мозочен удар. На пример, редовното вежбање, намалувањето на стресот и одржувањето здрава тежина може да помогне да се намали ризикот од мозочен удар.

Што предизвикува мозочен удар?

Многу состојби можат да го зголемат ризикот од мозочен удар со текот на времето, особено ако тие не се соодветно третирани. Додека главниот услов што го зголемува ризикот од мозочен удар е неконтролираниот висок крвен притисок, состојбите како што се дијабетес, срцеви заболувања, дебелина и атријална фибрилација (неправилно отчукување на срцето), исто така, го зголемуваат ризикот. Други фактори на ризик за мозочен удар вклучуваат пушење, историја на мозочен удар или транзиторен исхемичен напад, постара возраст, злоупотреба на супстанции, нездрава исхрана и недоволно вежбање.