Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ракот на дојка е втор најчест карцином кај жените, по ракот на кожата. Многу ретко ги погодува мажите. Најлесно се лекува кога е откриен рано, затоа е важно да се прават редовни самопрегледи на дојките и редовни посети на лекар.

Што е рак на дојка?

Ракот на дојка започнува во ткивото на дојката, почнува да расте неконтролирано и обично станува цврст тумор. Најчесто, ракот на дојката започнува во каналите, кои претставуваат еден вид цевки што го носат мајчиното млеко до брадавицата.

Кои се главните знаци и симптоми на рак на дојка?

Некои симптоми на рак на дојка вклучуваат:

  • Нова грутка или задебелување во или околу градите или пазувите (напомена: често грутките на дојката не се канцерогени)
  • Болка во пределот на градите или промена во обликот/големината на градите
  • Вдлабнатина на кожата од дојката или брадавицата свртена навнатре
  • Невообичаен исцедок од брадавиците (на пр. крвав, ненадеен, едностран) што не е мајчино млеко
  • Лушпеста, црвена или отечена кожа во пределот на брадавиците или градите

Како се дијагностицира рак на дојката?

Основан сомнеж за рак на дојка е клинички преглед на дојката кој е позитивен за грутки или невообичаени промени на градите и пазувите. Дијагнозата се поставува по опширно тестирање, вклучувајќи испитувања со снимање (мамографија, ултразвук), биопсија на дојка, хемиски тестови на крвта и генетски тестови. По поставувањето на дијагнозата, се прават дополнителни тестови за да се карактеризира ракот на дојката. На пример, тестовите за густина на рецепторот за прогестерон/естроген и метастазите се прават за да се персонализираат опциите за третман.

Кои се некои од главните медицински третмани за рак на дојка?

Медицинските третмани обично вклучуваат операција за отстранување на туморот и дел од ткивото на дојката околу него (лумпектомија), операција за отстранување на целата дојка (мастектомија), третман со зрачење и/или хемотерапија. Други вообичаени третмани за рак на дојка вклучуваат хормонска терапија, насочена терапија и имунотерапија.

Дали се проучувани некои додатоци на исхраната против рак на дојка?

Истражувањата за употреба на додатоци во исхраната против рак на дојка се ограничени. Некои додатоци кои се проценети како корисни против рак на дојката вклучуваат витамин Ц, витамин Д, бета-каротен и габата Coriolus versicolor. Исто така, постои интерес за додатоци како што се омега-3 масните киселини EPA и DHA за намалување на несаканите ефекти од хемотерапијата против рак на дојка.

Како исхраната може да влијае на ракот на дојката?

Хранливата и урамнотежена исхрана богата со зеленчук, овошје, јаткасти плодови, нерафинирани житарки и ниска содржина на заситени масти и црвено месо е поврзана со зголемено преживување кај оние на кои им е дијагностициран рак на дојка и подобра подносливост на медицинските третмани против рак на дојка. Одредени лекови за хемотерапија предизвикуваат исцрпување на одредени хранливи материи од телото, затоа урамнотежената исхрана богата со хранливи материи е императив за да се спречат недостатоците. Диетите како што се Медитеранската диета, диетата DASH, антиинфламаторните диети се поврзани со подобри резултати и квалитет на живот кај пациентите третирани против рак на дојка.

Дали има други третмани против рак на дојка?

Од превентивна гледна точка, интервенциите во животниот стил, како што се адекватно вежбање, ограничување на алкохолот, ограничување на хормонската терапија и доење се поврзани со намален ризик за развој на рак на дојка. Некои докази сугерираат дека модалитетите ум-тело, како што се јогата и медитацијата, можат да го подобрат квалитетот на животот и нарушувањата на расположението кај пациенти кои примаат хемотерапија против рак на дојка.

Што предизвикува рак на дојка?

Иако точната причина не е позната, ракот на дојката обично започнува со мутации на генетскиот материјал (ДНК) кои се или наследени или развиени поради начинот на живот и/или околината. Одредени фактори кои се поврзани со зголемен ризик за рак на дојка вклучуваат: постара возраст, историја на болести на дојката, гените BRCA1 и BRCA2, дебелината и употребата на алкохол. Исто така, зголемената изложеност на естроген го зголемува ризикот од рак на дојка и се јавува во услови како рана менструација, доцна менопауза, хормонска терапија за менопауза и/или немање деца или породување на постара возраст.